Het noodlot slaat weer toe in Haïti

Normal 602a365f6b10304f7a6d5409568a35239ceb4b3a
van totaal € 28.975 (1%)

Sinds bijna 1 maand beleeft de Haïtiaanse bevolking weer een grote crisis.

Door de inflatie die met 19% gestegen is sinds januari, de devaluatie van de ‘gourde’ (lokale munteenheid) en het brandstoftekort, zijn er opnieuw grote protesten in Haïti. De Haïtiaanse bevolking kan zich niet verplaatsen: vele scholen zijn gesloten en zieken kunnen zich niet naar het ziekenhuis begeven. De situatie in het land is dramatisch.

Er is niet genoeg brandstof in Haïti. De bevolking heeft het al weken moeilijk om diesel en benzine te vinden. De weinige benzinestations die nog een beetje brandstof hebben sluiten om oproer te voorkomen. Geen brandstof betekent ook geen openbaar vervoer. En geen openbaar vervoer betekent geen medische verzorging, want mensen in nood kunnen zich niet naar het St. Damien-kinderziekenhuis begeven.

Daarnaast heeft ons ziekenhuis problemen met het afval. Het bedrijf die een vergunning heeft om op een veilige manier zich te ontdoen van de besmettelijk en gevaarlijk afval, is wekenlang vanwege de schaarste aan brandstof en geweld niet komen opdagen. Een zelfs dringender probleem voor het ziekenhuis is wat te doen met de overleden lichamen van kinderen die niet meer in de overvolle koeling passen waardoor ze beginnen te rotten. Het is hartverscheurend.

Vele scholen hebben hun deuren op 1 september nooit geopend en onze school is sinds 23 september gesloten … De oppositie spreekt nu van een nationale shut down. Vele mensen zijn de wanhoop nabij. Ze zien geen toekomst voor hun kinderen en weten niet hoe uit deze impasse te geraken.

Op dit moment zijn de kinderen in onze kinderdorpen veilig. Maar de wegblokkades creëren een situatie die leidt tot een tekort aan brandstof, voedsel en andere essentiële voorraden. Ons kinderdorp St. Hélène heeft nog voor zeven dagen voedsel, daarna zullen ze drastisch moeten rantsoeneren.

 

Normaal gesproken voorzien we onze kinderdorpen van water met behulp van waterwagens. Maar helaas kunnen de vrachtwagens niet meer in onze kinderdorpen komen. Onze kinderen lopen dus 4,5 kilometer naar een fontein om liters water te halen in kruiken en emmers. Daarnaast moet het water gezuiverd worden met zuiveringstabletten die nu schaars worden.

Tot slot is de veiligheid van iedereen een topprioriteit, maar veel van onze medewerkers stellen zich bloot aan het gevaar op hun weg naar de kinderdorpen of naar het ziekenhuis om voor onze kinderen en patiënten te zorgen. We moeten dringend de veiligheidsdiensten van onze faciliteiten uitbreiden om de kinderen, patiënten en personeel te beschermen. De wanhoop onder de bevolking neemt met elke dag toe. 

Daarom vragen wij om uw hulp: uw donatie, groot of klein, is dringend noodzakelijk om de kinderen te kunnen voeden, van schoon water en medicijnen te voorzien en ze te beschermen.

Reageer a.u.b. vandaag nog!

Momenteel heeft ons kinderdorp in St. Helene en ons basisschool het volgende nodig:

Basisvoorraden:  14.000 €

1100 liter propaangas:  6375 €

3800 liter Diesel tank: 4100 €

Bewakers: 4500 €

Totaal 28.975 €

Alvast hartelijk bedankt voor uw steun!

Bekijk alle
04-10-2019 | 14:05